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FORSCHUNGSBERICHT 1999-2001

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Institut für Ernährungswissenschaft

Allgemeine Angaben:
Endenicher Allee 11-13, 53115 Bonn
Telefon: 0228 / 73-3680
Fax: 0228 / 73-3217
eMail: ehw@uni-bonn.de
WWW: http://www.uni-bonn/ehw

Hauptamtliche Professoren:
Prof. Dr. agr. Dieter Hötzel Emeritus
Prof. Dr. med. vet. Klaus Pietrzik
Prof. Dr. rer. nat. Peter Stehle geschäftsf. Direktor

Wissenschaftliches Personal:
Universitätsstellen
Dr. rer. nat. Petra Bareis
Dr.-Ing Thomas Henn
Dr. rer. nat. Birgit Herzog
Dr. troph. Birgit Kling-Steines Akad. Oberrätin
Dr. oec. troph. Reinhild Prinz-Langenohl
Dr. rer. nat. Dorothee Volkert Privatdozentin
Dr. oec. troph. Armin Zittermann Privatdozent

Drittmittelstellen
Dr. troph. Monika Hages

Forschungsschwerpunkte:
Untersuchungen zum Homocysteinstoffwechsel bei Dialysepatienten
(Hages, Pietrzik)

Antioxidantien und sekundäre Pflanzenstoffe in der Ernährung
(Henn, Bareis)

Chromatographische Verfahren in der ernährungswissenschaftlichen Forschung
(Herzog)

Bioverfügbarkeit von sekundären Pflanzenstoffen
(Herzog, Henn, Bareis)

Angewandte Ernährungslehre und Diätetik
(Kling-Steines)

Alkoholkonsum und Erkrankungen
(Pietrzik)

Homocystein als Risikofaktor der Atherosklerose
(Pietrzik)

Bioverfügbarkeitsuntersuchungen von Vitaminen, Mineralstoffen und Spurenelementen: Folsäure, Colabamin, Eisen, Zink etc.
(Prinz-Langenohl, Pietrzik)

Neue Substrate in der klinischen Ernährung
(Stehle)

Ernährung älterer Menschen
(Volkert)

Einfluß alimentärer, mechanischer und hormoneller Faktoren auf den Calcium- und Knochenstoffwechsel
(Zittermann)

Einfluss eines niedrigen Vitamin D-Status auf die Pathogenese verschiedener Erkrankungen
(Zittermann)

Besondere Forschungsförderung:
Auswirkungen der Schwerelosigkeit auf den Calcium- und Knochenstoffwechsel - Erfassung von Calciumresorption und Stoffwechselvariablen unter kontrollierter Nährstoffzufuhr
(Zittermann, DARA)

Bioverfügbarkeit von sekundären Pflanzenstoffen - Studien am isolierten Rattendünndarm
(Stehle, IDE)

Calcium- und Knochenstoffwechsel bei sportlich aktiven und inaktiven Erwachsenen
(Zittermann, Institut Danone für Ernährung e.V.)

Einfluß des Östrogenstatus und des Body Mass Index auf die intestinale Calciumresorption prämenopausaler Frauen
(Zittermann, ISFE)

Folate: From Food to Functionality and Optimal Health
(Pietrzik, Prinz-Langenohl, 5. Rahmenprogramm der Europäischen Union)

Glutamingehalt von natürlichen Proteinsequenzen - ein neuartiges Kriterium zur Qualitätsbeurteilung von Lebensmitteln und Nahrungssupplementen
(Herzog, IDE)

Integrierte Betrachtung der Ernährung älterer Menschen
(Volkert, BMG)

Neue Substrate in der klinischen Ernährung
(Stehle, Industrie)

Veränderungen im Calcium-, Knochen- und Muskelstoffwechsel während Langzeitimmobilisation
(Zittermann, DARA)

Vitamin D-Status und Herzinsuffizienz
(Zittermann, Pinguin-Stiftung)

Veröffentlichungen:

Andlauer W, Kolb J, Stehle P, Fürst P
Absorption and metabolism of genistein in isolated rat small intestine.
J Nutr 130, 843-846 (2000)

Barkow B, Pietrzik K, Flachwsky G
Effect of folic acid supplements on homocysteine concentration in plasma of gestating sows.
Arch Anim Nutr 54, 81-85 (2001)

Brönstrup A, Hages M, Pietrzik K
Lowering of homocysteine concentrations in elderly men and women
Int J Vitam Nutr Res 69, 187-193 (1999)

Bung P, Gärtner J, Kries R, Prinz-Langenohl R, Pietrzik K
Neuralrohrdefekte und Folsäure.
Die Hebamme 12, 94-95 (1999)

Burger M, Brönstrup A, Pietrzik K
Alkoholkonsum und Krankheiten.
Schriftenreihe des Bundesministeriums für Gesundheit, Band 134 (2000)

Buyken, AE, Toeller M, Heitkamp G, Irsiglert K, Hollert C, Santeusiano F, Stehle P, Fuller JH, EURODIAB IDDM Complications Study Group
Carbohydrate sources and glycaemic control in Type 1 diabetes mellitus.
Diabet Med 17, 1-9 (2000)

Caillot-Augusseau A, Vico L, Heer M, Vorobiev D, Souberbielle JC, Zittermann A, Alexandre C, Lafage-Proust MH
Space flight is associated with rapid (in)decreases of undercarboxylated osteocalcin and increases of markers of bone resorption without changes in their circadian variation: Observations in two cosmonauts.
Clin Chem 46, 1136-1143 (2000)

Fürst P, Kuhn KS, Stehle P
New nitrogen-containing substrates in artificial nutrition.
In: Pichard C, Kudsk KA (eds): Update in intensive care and emergency medicine – From nutritional support to pharmacologic nutrition in the ICU. Springer Verlag Berlin, Tokyo, 441-460 (2000)

Gonzales-Gross M, Marcos A, Pietrzik K
Homocystein and B-vitamins in cognitive impairment.
Int J Vitam Nutr Res 70, 265-267 (2000)

Gonzales-Gross M, Marcos A, Pietrzik K
Nutrition and cognitive impairment in the elderly.
Br J Nutr 86, 313-321 (2001)

Gross T, Babst R, Juretic A, Herzog B, Stehle P, Filgueira L, Oberholzer M, Gudat F, Heberer M
Intralipid based short term total parenteral nutrition does not impair small intestinal mucosa related cellular immune reactivity in the healthy rat.
J Parent Ent Nutr 24, 337-344 (2000)

Heer M, Kamps N, Biener C, Korr C, Boerger A, Zittermann A, Stehle P, Drummer C
Calcium metabolism in microgravity.
Eur J Med Res 4, 357-360 (1999)

Henn T, Stehle P
Gesamtphenolgehalte und antioxidative Kapazität von Fruchtsäften und Fruchtsaft-Getränken – Einfluß auf die Oxidation von low-denity-Lipoproteinen in vitro.
In: Schubert R, Flachowsky G, Bitsch R, Jahreis G (Hrsg): Vitamine und Zusatzstoffe in der Ernährung von Mensch und Tier. Gebr. Frank KG Graphischer Betrieb, Jena, 445-452 (1999)

Henn T, Stehle P
Gesamtphenolgehalte und antioxidative Kapazität von Rotweinen – Einfluß auf die Oxidation von low-density-Lipoproteinen in vitro.
In: Schubert R, Flachowsky G, Bitsch R, Jahreis G (Hrsg): Vitamine und Zusatzstoffe in der Ernährung von Mensch und Tier. Gebr. Frank KG Graphischer Betrieb, Jena, 441-444 (1999)

Kuhn KS, Schuhmann K, Stehle P, Darmaun D, Fürst P
Determination of glutamine in muscle protein facilitate accurate assessment of proteolysis and de novo synthesis derived endogenous glutamine production.
Am J Clin Nutr 70, 484-489 (1999)

Pietrzik K
Rationale for risk reduction of cardiovascular disease using homocysteine concentration in blood and plasma as biomarker: Support by clinical data.
Bibl Nutr Dieta No.55, 34-41 (2001)

Prinz-Langenohl R, Brönstrup A, Pietrzik K
Homocystein als Risikofaktor für atherosklerotische Erkrankungen.
Münch Med Wschr 141, 190-193 (1999)

Prinz-Langenohl R, Brönstrup A, Thorand B, Hages M, Pietrzik K
Availability of food folate in humans.
J Nutr 129, 913-916 (1999)

Prinz-Langenohl R, Fohr I, Pietrzik K
Beneficial role for folate in the prevention of colorectal and breast cancer.
Eur J Nutr 40, 98-105 (2001)

Rettberg P, Horneck G, Zittermann A, Heer M
Biological dosimetry to determine the UV radiation climate inside the Mir Station and its role in vitamin D synthesis.
Adv Space Res 22, 1643-1652 (1999)

Scheld K, Zittermann A, Heer M, Herzog B, Mika C, Drummer C, Stehle P
Nitrogen metabolism and bone metabolism markers in healthy adults during 16 weeks of bed rest.
Clin Chem 47, 1688-1695 (2001)

Schlierf G, Volkert D
Ernährung im Alter.
In: Schauder P, Ollenschläger G (Hrsg.): Ernährungsmedizin. Verlag Urban & Fischer München Jena, 112-117 (1999)

Sigit J, Hages M, Brensing K, Frotscher U, Pietrzik K, von Bergmann K, Lütjohann D
Total plasma homocysteine and related amino acids in ESRD patients as measured by gas-liquid chromatography-mass spectrometry. Comparison with the Abbott IMx homocysteine assay and an evaluated HPLC method for homocysteine.
Cin Chem Lab Med 39, 681-690 (2001)

Stehle P
Ergogene Substrate in der Sportlerernährung – Sinn oder Unsinn?
In: Schubert R, Flachowsky G, itsch R, Jahreis G (Hrsg): Vitamine und Zusatzstoffe in der Ernährung von Mensch und Tier. Gebr. Frank KG Graphischer Betrieb, Jena, 74-82 (1999)

Stehle P
Süßwaren und Mikronährstoffe.
In: Süßwaren in der modernen Ernährung – Ernährungsmedizinische Betrachtungen (Hrsg: Kluthe R., Kasper H.), Supplement zu Akt. Ernähr.-Med., Seite 21-27, G. Thieme Verlag, Stuttgart – New York (1999)

Stehle P
Enteral nutrition from the viewpoint of nutrition science: more than a supply of energy.
Krankenpfl J 37, 182-183 (1999)

Stehle P, Grimble RF
Modulatory effects of nutrients on inflammation and the cellular immune response: on the way to solve the puzzle.
Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2, 485-486 (1999)

Stehle P, Kuhn KS, Fürst P
From structure to function: what should be known about building blocks of protein?
In: Pichard C, Kudsk KA (eds): Update in intensive care and emergency medicine – From nutritional support to pharmacologic nutrition in the ICU. Springer Verlag Berlin, Tokyo, 26-37 (2000)

Stehle P, Volkert D, Junk K, Sack S
Ernährung älterer Menschen in der Bundesrepublik Deutschland.
In: Dt. Gesellschaft für Ernährung (Hrsg.): Ernährungsbericht 2000. Druckerei Henrich, Frankfurt am Main, 147-178 (2000)

van het Hof KH, Tijburg LB, Pietrzik K, Weststrate JA
Influence of feeding different vegetables on plasma levels of carotinoids, folate and vitamin C. Effect of disruption of the vegetable matrix.
Br J Nutr 82, 203-212 (1999)

Volkert D
Fit und gesund auch ab 50.
In: Kalorien mundgerecht: Fit und gesund auch ab 50. Umschau Braus Verlag Heidelberg, 7-23 (1999)

Volkert D
Ernährungsstatus und Krankheiten beim alten Menschen.
In: Götz M-L, Rabast U (Hrsg.): Aktuelle Berliner Fortbildungsreihe: Diätetik 2000, 111-118 (2000)

Volkert D
Gesunde vollwertige Ernährung.
In: Nikolaus T (Hrsg.): Praktische Geriatrie. Springer Verlag Berlin, Heidelberg, New York, 824-830 (2000)

Volkert D
Malnutrition.
In: Nikolaus T (Hrsg.): Praktische Geriatrie. Springer Verlag Berlin, Heidelberg, New York, 338-350 (2000)

Volkert D, Stehle P
Vitamin status of elderly people in Germany.
Int J Vitam Nutr Res 69, 154-159 (1999)

Wagener S, Bulux J, Solomons NW, Pietrzik K
The influence of polyparasitism on the iodine status in urine and breast milk in lactating women in a rural area in Guatemala.
Center of Studies of Sensory Impairment, Aging, and Metabolism (CeSSIAM) Vol. 12, 5-6 (2001)

Zittermann A
Decreased urinary calcium loss and lower bone turnover in young oral contraceptive users.
Metabolism 49, 1078-1082 (2000)

Zittermann A
Seasonal variation in bone turnover: Dependence on calcium nutrition.
J Bone Mineral Res 16, 1733 (2001)

Zittermann A
Effects of vitamin K on calcium and bone metabolism.
Curr Opin Clin Nutr Metab Care 4, 483-487 (2001)

Zittermann A, Bock, P Drummer C, Scheld K, Heer M, Stehle P
Lactose does not enhance calcium bioavailability in lactose tolerant healthy adults.
Am J Clin Nutr 71, 931-936 (2000)

Zittermann A, Heer M, Caillot-Augusso A, Rettberg P, Scheld K, Drummer C, Alexandra C, Horneck G, Vorobiew D, Stehle P
Microgravity inhibits intestinal calcium absorption as shown by stable strontium test.
Eur J Clin Investig 30, 1036-1043 (2000)

Zittermann A, Sabatschus O, Jantzen S, Platen P, Danz A, Dimitriou T, Scheld K, Klein K, Stehle P
Exercise-trained young men have higher calcium absorption rates and plasma calcitriol levels in comparison to age-matched sedentary controls.
Calcif Tissue Int 67, 215-219 (2000)

Zittermann A, Scheld K, Danza A, Stehle P
Wheat bran supplementation does not affect biochemical markers of bone turnover in young adult women with recommended calcium intake.
Brit J Nutr 82, 431-435 (1999)

Zittermann A, Schwarz I, Scheld K, Sudhop T, Berthold KH, von Bergmann K, van der Ven H, Stehle P
Physiologic fluctuations of serum estradiol levels influence biochemical markers of bone resorption in young women.
J Clin Endocrin Metabol 85, 95-101 (2000)


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